Změna platů v lednu 2022

Makro slouží vždy jednorázově k provedení platové přestavby v organizacích vyplácejících plat.

Současná varianta makra odpovídá přestavbě provedené v lednu 2022 dle nařízení vlády č. 531/2021 Sb. z 29. prosince 2021. Tímto nařízením bylo novelizováno nařízení vlády č. 341/2017 Sb..
Toto nařízení přináší následující změny:
1. Změny v přílohách (=platových tabulkách):
  • Z Přílohy č. 2 je je pro některé zaměstnance vyčleněna Příloha č. 3. Mezi uživateli našeho programu se dotčení zaměstnanci vyskytují naprosto výjimečně, pokud vůbec.
  • Dosavadní Příloha č. 3 a Příloha č. 4 jsou přečíslovány na č. 4 a č. 5 s nezměněným významem.
  • Všechny přílohy kromě přílohy č. 1 mají změněné tarify. Příloha č. 1 se vůbec nemění.
Celkový počet příloh je zvýšen ze 4 na 5.
2. Nedochází v žádném případě ke změnám platové třídy.
3. Nedochází v žádném případě ke změnám platového stupně.

K realizaci této platové přestavby bylo napsáno toto makro (Změna platů v lednu 2022).
Tímto makrem lze zpracovat nové platy kdykoliv během zpracování prosincové mzdy.
Zpracování až po Přechodu na měsíc platnosti (tedy leden 2022) tentokrát již není a ani v budoucích platových přestavbách asi nebude možné! Důvodem je neustálé přečíslovávání platových tabulek ministerstvem. Problém dělá tabulka pedagogů (a to i u zaměstnavatelů mimo resort školství!), která má nižší počet stupňů než tabulky ostatní. Pokud uživatel neprovede změnu platů ještě v prosinci, pak Přechod na leden u některých nepedagogů zjistí, že mají pedagogickou tabulku a nesprávně jim změní stupeň a datum platového postupu. Stejný problém nastává u pedagogů, kdy se program v novém měsíci domnívá, že jsou nepedagogy. Opět pak změní stupeň a datum platového postupu.

Makro provádí u jednotlivých zaměstnanců změnu čísla přílohy a přepočet tarifu na nový stav podle následující tabulky:
Změny přiřazení platových tabulek u jednotlivých zaměstnanců
Příloha původní Příloha nová Poznámka
1 1 Stejné číslo přílohy, v ní shodné tarify. Zaměstnanci, kteří tuto přílohu měli, ji budou mít i nadále. U těchto zaměstnanců se nic nemění. Program je při této platové přestavbě automaticky přeskočí.
2 2
nebo
3
  • Naprosté většině zaměstnanců zůstane Příloha č. 2. U těchto zaměstnanců uživatel nemusí ručně měnit nic. Program stávající přílohu ponechá a zaměstnanci přidělí nový tarif platný od ledna.
  • Někteří zaměstnanci se přesunou do Přílohy č. 3. Tato příloha musí být uživatelem určena postupem uvedeným hned pod touto tabulkou.
3 4 Makro automaticky změní číslo přílohy na 4, použije nové tarify z této přílohy.
4 5 Tabulka výhradně pro pedagogy. Makro automaticky změní číslo přílohy na 5, použije nové tarify z této přílohy.
Pokud by v některých případech makrem automaticky přidělená nová příloha vyjímečně nevyhovovala, lze správnou přílohu nejpozději před definitivním spuštěním makra zadat do položky 'P038 Stupnice nová po přestavbě'. V této přestavbě jsou to především zaměstnanci, kterým se mění původní Příloha 2 na Přílohu 3.
Blíže viz následující odkaz Postup při zpracování nových platů.

Doporučený postup při zpracování nových tarifů viz Postup při zpracování nových platů

!!!Doporučuje se makro spustit nejprve ve variantě 'Bez uložení'!!!.
Teprve po vyhodnocení protokolu makrem zpracovaného spustit funkci znovu ve variantě 'S uložením'
Toto nastavení se provede ve volbě Nastavení v menu tohoto makra.

Význam jednotlivých údajů v tištěné sestavě viz popis sestavy. V této sestavě obzvláště upozorňujeme na sloupec 'Rozdíl starý', který udává chybu současně platného platu. Pokud je v tomto sloupci u zaměstnance chyba větší, než cca 5,-Kč, může být nový plat stanoven chybně!!!
Důvodem tohoto nesouhlasu může být:
Všechny tyto chyby musí být před definitivním spuštěním sestavy ve variantě 'S uložením' nebo následně po spuštění odstraněny!!!

Mimo tyto platové přestavby lze makro použít k tisku tarifních tabulek za libovolné období, počínaje rokem 2007. Při tisku tabulek v menu makra (volba 'Výběr období') nejprve vybereme požadované období. Pak v menu makra otevřeme volbu 'Nastavení / Individuální nastavení'. Zde vybereme volbu 'Tisk tabulek'.

Makro se spouští z volby Různé programy.